Reclama pe Google Adwords, pe Facebook, prin bannere text si foto, advertoriale, remarketing, prin afiliati… ne putem promova afacerea online in atatea moduri…
Dar oare cat de eficiente sunt aceste metode?
Cum poti aduce mai multi potentiali clienti pe site-ul tau cu un cost mai mic?
Raspunsul sta in:
- intelegerea corecta a modului cum functioneaza aceste metode de promovare
- intelegerea nisei tale, pentru a-ti pune reclama in locurile de pe net pe care potentialii tai clienti le frecventeaza
- studierea atenta a fiecarui tip de reclama pentru a putea profita la maxim de toate facilitatile sale
Si despre ultimul punct vom discuta in articolul de astazi. Mai concret, ne vom opri asupra modalitatii de promovare a siteului prin Google Adwords. Iar aici iti voi arata un mod prin care sa-ti reduci cheltuielile cu publicitatea, atunci cand apelezi la marele Google pentru a-ti face afacerea cunoscuta.
Modul gresit de a-ti promova site-ul
Atat publicitatea pe Google Adwords cat si cea pe Facebook sunt destul de complicate. Insa complicate, in sensul ca, iti pun la indemana o gramada de instrumente. Iar daca tu nu iti oferi timpul necesar pentru a invata sa le manuiesti in avantajul tau, vei iesi in pierdere.
Asa se face ca, multi mici antreprenori, se apuca sa faca reclama pe Google Adwords si pun un anunt, cateva cuvinte cheie si… Gata Reclama! Apoi stau si se intreaba de ce nu functioneaza? De ce ei platesc o gramada de bani si totusi nimeni nu ii suna si nimeni nu comanda din magazinul lor virtual?
A tranti o reclama pe internet si a te ruga sa functioneze nu mai este suficient. Poate ca functiona intr-un timp. Nu zic, nu. Insa pe zi ce trece, concurenta devine mai puternica si atunci trebuie sa inveti sa iesi in evidenta.
De asemenea, odata cu cresterea concurentei cresc si cheltuielile cu promovarea siteului tau in mediul online.
Asa ca fii istet, si foloseste toate instrumentele care ti se pun la indemana, pentru a obtine nu doar profit, ci profitul maxim, din afacerea ta.
Reducerea cheltuielilor cu publicitatea pe Google Adwords
Gata cu teoria. Trecem la practica. Ti-am promis ca astazi iti prezint un mod de a-ti reduce cheltuielile pe Adwords.
Chiar daca in ultimele luni mi-am axat eforturile pe promovarea platita pe Facebook, saptamana trecuta am decis sa incep o noua campanie publicitara pe Google Adwords. Cuvintele cheie vizate erau: “afaceri online, afacere online“.
Am dat rapid o cautare pe Google si ce sa vezi… concurenta era acolo flamanda. Si nu erau deloc putini cei care optasera pentru reclama platita pe Google Adwords.
Elemente cheie pentru invingerea concurentei
Si dupa cum bine stii ( sau cel putin, ar trebui sa stii), primul pas in orice afacere este sa-ti studiezi concurenta.
- Ca sa stii cu cine ai de-a face, in primul rand
- Sa vezi ce fac ei bine si ce poti prelua de la ei, in al doilea rand
- Si sa vezi cum te poti diferentia de ei, in al treilea rand.
Si concurentii mei erau urmatorii:
Chiar daca prima oara, cand am vazut cat de multi erau cei care optasera pentru reclama platita, primul gand a fost s-o iau la fuga… daca nu vreau sa platesc sume uriase pentru a ma strecura printre ei, cu reclama mea am zis totusi sa ma opresc un pic si sa studiez cat de bine isi optimizasera reclamele. In mod cert aveam ceva de invatat.
Si nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca, multi n-aveau habar despre cum sa-si creeze o reclama eficienta pe Adwords.
Un trio crucial pentru o reclama de succes
Atunci cand vrei sa iti creezi o reclama pe Google Adwords, trebuie sa existe o legatura stransa intre:
- cuvantul cheie pe care il alegi pentru a-ti promova afacerea
- textul anuntului tau
- landing page-ul pe care il creezi ( adica pagina pe care “aterizeaza” oamenii, dupa ce dau clic pe reclama ta)
Simplu de zis, greu de facut. Practic, cuvantul cheie trebuie sa se regaseasca atat in textul anuntului cat si in landing page ( landing page-ul trebuie optimizat din punct de vedere SEO in jurul acestui cuvant cheie).
Ok, daca nu ai avut o tangenta prea mare cu reclama platita si notiunile de SEO pana acum… posibil sa te fi bagat in ceata. Ideea este sa intelegi ca, pentru a-ti scadea cheltuielile cu reclama pe Google, trebuie sa existe o legatura intre cei 3 factori expusi mai sus.
Daca aceasta legatura exista, Google ii va oferi un Scor de Calitate mai mare cuvantului cheie dupa care licitezi. Si cu cat acest scor de calitate este mai mare, cu atat Google te taxeaza cu o suma mai mica, atunci cand cineva da clic pe reclama ta.
Si daca vorbim de oamenii care cauta pe Google, daca anuntul tau este relevant pentru cuvantul cheie pe care ei l-au scris in bara de cautare, ei vor fi tentati sa dea clic pe el.
Cu alte cuvinte, tu vei obtine un CTR ( click through rate) mai mare. Adica mai multi potentiali clienti vor poposi pe site-ul tau. Un lucru care nu-i rau deloc, desigur… doar asta este si scopul: sa iti faci afacerea cunoscuta.
Si uitandu-ma peste anunturile create de concurentii mei, am inteles ca ei nu aveau habar de acest scor de calitate sau… pur si simplu alesesera sa-l ignore pentru ca nu le pasa cat de multi bani dau pe reclama ( lucru greu de crezut).
Landing page-urile concurentilor mei nu erau optimizate. Am bifat si lucrul asta pe lista mea si cu asta am terminat cercetarea. Era timpul sa trec la treaba si sa-mi creez anuntul.
Studiu de Caz: Afaceri Online
Primul lucru pe care l-am facut a fost sa caut cuvantul cheie pe care il “tinteam” folosind Planificatorul Cuvintelor Cheie din contul meu de Google Adwords.
Cam multicel. Aproape 2 lei pe clic. Nu suna prea bine. Si totusi m-am incapatanat sa vad cat de mult pot reduce aceasta suma, in conditiile in care ma clasez printre primii 3-4 ( truc: expertii in reclama pe Google Adwords, recomanda acestea pozitii ca fiind cele mai eficiente).
Si dupa ce am inclus in procesul meu de promovare toti cei 3 factori, am obtinut un SCOR DE CALITATE…
MAXIM: 10 din 10.
Rezultatul: acolo unde Google imi sugerase initial sa platesc 1,85 lei pe clic, am platit 0,24 lei pe clic, cu un CTR de 12,28% ( adica destul de bun).
Este dificil de atins aceasta performanta? Nu chiar. Important este sa iti dai interesul si sa te documentezi un pic inainte de a arunca pe fereastra cu banii destinati publicitatii site-ului tau.
Nu zic ca vei reusi din prima sa ai 10 din 10 pentru anuntul tau. Insa, nu te mira sa descoperi ca, chiar daca apelezi la o firma care sa iti promoveze site-ul prin Adwords in locul tau, nici persoanele cu experienta din acea firma nu reusesc tot timpul sa atinga scorul maxim.
Asa ca, acum e momentul sa lasi lectura si sa treci la partea practica. Pune mana si fa publicitate afacerii tale intr-un mod inteligent.
Si inainte de a parasi acest articol. Da LIKE si impartaseste cu prietenii tai acest studiu de caz interesant. Apasa pe butoanele din partea de jos:)
PS: Iar daca vrei sa te ajut cu promovarea afacerii tale pe Google Adwords, contacteaza-ma aici.